Chipmærkning

Heste - chipmærkning


Alle heste som ikke har et brændemærke med et nummer skal chipmærkes. Vi har alle alle de forskellige papirer til at registrere din hests mærkning på; om det er ren chipmærkning for udmeldelse af fødekæden, obligatorisk chipmærkning, eller om det er ombytning af registreringspapirer til pas eller andet i forbindelse med chipmærkningen. Vi kan også mærke dit registrerede føl, det kræver dog at du rekvirerer en særskilt formular hos Videnscenter for Heste i Skejby. Ring til os vedrørende dette.Det betyder at du nu får din hest chipmærket selvom den ikke er behandlet med nogen former for medicin. Du kan vælge at få hesten registreret som "ikke slagtedyr", så den aldrig kan blive slagtet. Denne løsning kan du også vælge hvis du ikke vil stå med din hest ved alvorlig sygdom, hvor den har brug for medicin, hvilket kræver chipmærkning. Med de nye krav til medicinsider i hestens pas, kan dette valg klares med en underskrift fra dig og dyrlægen i del II i passets medicinsider. Er din hest forsikret og udmeldt af fødekæden, vil der ikke blive fratrukket et beløb for slagteværdi, så reelt set kan det betale sig at have hesten udmeldt af fødekæden. Vi SKAL som dyrlæger udmelde din hest af fødekæden, hvis vi benytter medicin som ikke er godkendt til heste. Den må herefter få alt slags medicin uden yderligere registrering. Dette noteres i passet som en udmeldelse af fødekæden som ovenfor beskrevet. Hvis hesten er udmeldt skal dyrlægen ikke lave en tilbageholdelsesseddel til dig ved en evt. behandling.


Medicinsiderne i passet benyttes ikke ved behandling med almindelig medicin, som er godkendt til heste. Den slags medicin (f.eks. ormekur eller penicillin) som er tilladt til heste og som har en slagtefrist, noteres på en tilbageholdelsesseddel som dyrlægen udfylder. Tilbageholdelsessedlen skal du gemme i 5 år. Kun de lægemidler som kaldes uundværlige for hest, skal noteres i passet. Det er de lægemidler som har 1/2 års tilbageholdelse på slagtning (f.eks. Plegicil)


Vi anbefaler i mange tilfælde, at udmelde hesten af fødekæden, da det gør mange ting lettere for os i det daglige arbejde, og så er der ingen tvivl om registreringsnumre mm. som vi skal notere. Så er hesten ikke udmeldt, skal du huske altid at have passet sammen med hesten, da vi som dyrlæger skal kunne dokumentere behandlingen. Derfor er det et krav fra os, at vi bliver nødt til at chipmærke din hest, hvis den ikke er chipmærket i forvejen og bliver syg. Ellers må vi ikke behandle den.


Sundbyvej 13, Biersted, 9440 Aabybro

Tlf: 98 26 80 05

Fax: 98 26 81 06.

E-mail: klinik@biersteddyrehospital.dk